воскресенье, 4 октября 2020 г.

Про відеозйомку у школах

 Про відеозйомку у школах 👩‍🏫📽️


У навчальних закладах на сьогоднішній день часто практикують встановлення відеоспостереження.


✔️Якщо мова йде про  встановлення камер  у їдальнях, коридорах, спортзалах при вході та виході, для цього потрібне відповідне рішення адміністрації школи,  додаткової згоди батьків, вчителів,  учнів отримувати не потрібно , адже ці місця можна вважати громадськими, публічними місцями і згідно зі ст. 307 цивільного кодексу, сам факт перебування у таких  місцях можна розцінювати як презумпцію згоди на те, щоб бути знятим.

Проте відповідно до європейських стандартів місця в яких відбувається відеоспостереження мають бути обов’язково означені як такі, у яких відбувається зйомка.

✔️Якщо ж говорити про відеоспостереження у класах, є більше застережень, адже тут мова йде про право особи на приватність.

В такому випадку обов’язковою є згода на зйомку всіх вчителів і батьків усіх дітей, що навчаються в класі.

Крім того учителі мають надати письмову згоду працювати в таких умовах, відповідно до вимог статті 29 Кодексу законів про працю України, роботодавець має проінформувати працівника під розписку про умови праці. Відсутність письмової згоди на відеозйомку на робочому місці — це підстави вважати запис незаконним.

 ☝️Тепер щодо питання чи можна знімати дитині вчителя на уроці ❓

Необхідно дотримуватися золотої середини між правами дитини та оточуючими. Потрібно поінформувати дитину про те, що зйомку вчителів та однокласників варто проводити з їх згоди, при цьому відеозйомка не повинна порушувати дисципліну, заважати навчальному процесу. Відповідно до ч.3 ст.53 

З.У. "Про освіту" здобувачі освіти зобов'язані:

- поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм.

Учні можуть записувати освітню інформацію під час уроку, але це все має бути узгоджено з учителем який проводить урок.

👨‍🎓 Роз'яснення освітнього омбудсмена:

❗Відповідно до статті 34 Конституції України, кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом. Зйомки, наприклад, на мобільний телефон є не що інше як збирання інформації.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини   стаття 32 Конституції України

Крім Конституції України право на інформацію закріплене у Законі України «Про інформацію», Цивільному кодексі України та інших законах.

Згідно з частиною 2 статті 11 Закону України «Про інформацію», не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

Відповідно до частини 1 статті 21 Закону України «Про інформацію», інформація про фізичну особу є конфіденційною інформацією. Однак зйомки протиправних дій посадових осіб чи громадян не підпадають під обмеження щодо збирання інформації, що наведені вище, оскільки є реалізацією права особи на власний захист.

Також відповідно до статті 307 Цивільного кодексу України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається (згода за умовчанням), якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Така згода може виражатись як у письмовій, так і в усній формі та має бути отримана до початку зйомки. Але даючи згоду на зйомку, особа може не давати згоди на публікацію власного зображення.

Знімання фізичної особи на фото-, кіно, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом. 

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. 32 Конституції України   та Рішенням Конституційного Суду України зйомки на мобільний телефон (що є збиранням інформації)  ПРОТИПРАВНИХ ДІЙ, що здійснюється особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень, допускаються без їх дозволу за умови, що зйомки спрямовані на захист прав людини.http://osvita.ua/school/68921/

‼️Висновок‼️

Якщо учень  є свідком булінгу, погроз, образ( як з боку вчителів так і учнів) він без згоди може знімати це на телефон. Відповідно до  ч.3 ст.53 З.У.  "Про освіту" здобувачі освіти зобов'язані:

- повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб.‼️

Комментариев нет:

Отправить комментарий