четверг, 15 октября 2020 г.

 Адміністративна відповідальность неповнолітніх ‼️👨‍👩‍👧‍👦

 

Відповідно до ст.12 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП)- адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення 16-річного віку.

  До осіб віком від 16 до 18років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються такі заходи впливу(ст. 24' КУпАП) ⬇️⬇️⬇️


✔️зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;


✔️попередження;


✔️догана або сувора догана;


✔️передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.


‼️ У разі вчинення особами віком від 16 до 18 років окремих адміністративних правопорушень,  передбачених ч.2 ст.13 КУпАП, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах, та до них можуть бути застосовані адміністративні стягнення такі як наприклад:

-штраф;

 

-громадські роботи;


-виправні роботи;


-суспільно корисні роботи;

(повний перелік стягнень перелічений у ст. 24 КУпАП)


До неповнолітніх не можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення як:

- адміністративний арешт;

- арешт з утриманням на гауптвахті.


‼️Серед правопорушень передбачених ч.2 ст.13 КУпАП ‼️є:


- незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах (ст. 44 КУпАП);


-дрібне викрадання чужого майна (ст. 51 КУпАП);


-порушення правил дорожнього руху (ст. 121-127, ч. 1-3 ст. 130 КУпАП);

 

-дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП)

‼️Це неповний перелік правопорушень,що зазначені у ч.2 ст.13 КУпАП‼️З урахуванням характеру вчиненого правопорушення та особи правопорушника до неповнолітнього ( за винятком осіб, які вчинили правопорушення, передбачені статтею 185 КУпАП) можуть бути застосовані заходи впливу, передбачені ст.24' КУпАП.


☝️Вчинення правопорушення неповнолітнім визнається обставиною, що пом'якшує відповідальність за адміністративне правопорушення.

☝️Допитувати  неповнолітніх поліцейські можуть тільки в присутності їх законних представників (батьків, усиновлювачів, піклувальників, опікунів).

☝️Адміністративна відповідальність неповнолітнього настає тільки тоді, коли шістнадцять років йому виповнилося саме на момент вчинення протиправного діяння а не на момент прийняття рішення компетентним органом.

Комментариев нет:

Отправить комментарий